недеља, 14. јул 2013.

КСТ КРАГУЈЕВАЦ - НАГРАДА ПУБЛИКЕ Ивану Видосавњевићу у Македонији

www.joakimvujic.com
Глумац крагујевачког Књажевско-српског театра Иван Видосвљевић добио је награду публике на овогодишњем, 11. међународном позоришном фетивалу „Глумац Европе” који је од 6. 11. јула одржан на Преспанском језеру у Македонији.
Видосављевић је на овој престижној регионалној и европској смотри наступио са монодрамом „Дневник једног лудака” коју је по приповетци Н. В. Гогоља режирао његов колега Душан Станикић.
На овогодишњој позоришној интернационалној смотри коју је 2003. године покренуо познати француски глумац Жак Лекеријер са циљем „брисања уметничких граница” наступили су глумци и ансамбли из Шведске, Словеније, македоније, Бугарске, Грчке, Албаније и Турске, а Видосављевић је са својом монодрамом био једнини представник Србије.
У жирији фестивала били су познати глумац Мето Јовановски (председник) и позоришни редитељи Сулејман Рушити и Мартин Кочовски.
Ласкаву титулу „Глумац Европе” на овогодишњем фестивалу у Преспи понео је бугарски глумац из Враца Анастас Поп Димитров, стари знанац крагујевачке публике, за улогу у Јонесковом комаду „Столице” (продукција Малог драмског театра из Битоља) са којим је наступио пре две године на 6. крагујевачком ЈоакимИнтерФесту.
За најбољу представу преспанског фестивала монодраме и малих и камерних сцена проглашена је грчка монодрама „Човек који је...” у извођењу глумице Крисе Јоанидоу коју је режирао Павлос Данелатос.
Иначе монодрама „Дневник једног лудака” крагујевачког глумца Ивана Видосављевића од своје премијере, крајем децембра 2006. године, до сада је награђивана на свим међународним фестивалима и интернационалним позоришним смотрама на којима се појавила, Видосаљевић је за њено извођење награђиван: са две награде - за најбољег глумца и наградом „Штефан Јордаке” на фестивалу у румунском граду Бакауу, наградом за најбољу мушку улогу на фестивалу НЕТЕ (Нове европске позоришне акције) у бугарском граду Враце, и наградом за најбољег глумца на смотри „Албамоно” у албанском месту Корча. Сада је освојио и награду публике на Преспанском језеру.

Нема коментара: