понедељак, 24. јун 2013.

Осврт на постигнуте резултате у позоришној сезони 2012/2013

Јун 2013. године www.joakimvujic.com
Поводом званичног затварања овогодишње позоришне сезоне, у петак, 21. јуна, на Сцени „Љуба Тадић” (Мала сцена) Књажевско-српског театра одржана је конференција за новинаре којој су присуствовали директор позоришта мр Војо Лучић и глумци ансамбла КСТ-а Милош Крстовић, Никола Милојевић и Чедомир Штајн.
Директор Театра Лучић подсетио је новинаре да су чланови ансамбла КСТ-а у позоришној сезони 2012/13 извели четири премијере: „До голе гоже”, „Моје бивше, моји бивши”, „Хладњачу за сладолед” и „Човек, звер и врлина”.
На својим матичним сценама Великој и Малој чланови ансамбла крагујевачког позоришта извели су 99 представа од којих су најиграније биле овосезонске премијере: „До голе коже” (20), „Моје бивше, моји бивши” (12), „Хладњача за сладолед” (9), као и представе из ранијих сезона „Ноћ у кафани Титаник”, „Један човек, двојица газда”, „Госпођа министарка” и представа за децу „Гусари”...
Представе крагујевачког Театра гостовале су у току ове сезоне 20 пута на фестивалима или сценама са којима наша кућа има уговорену уметничку размену и сарадњу.
Представа Небојше Брадића „Један човек, двојица газда” рађена по тексту енглеског писца Ричарда Бина гостовала је седам пута и то у Београду (БДП) и Краљеву, као и на фестивалима и међународним позоришним смотрама у Шапцу, Тузли, Зеници, Вировитици и Сусретима „Јоаким Вујић” у Лазаревцу.
Представа „Ноћ у кафани Титаник” редитеља Небојше Брадића рађена по мотивима приповедака Ива Андрића гостовала је пет пута: у Бања Луци и Приједору, као и на фестивалима у Алексинцу, Великој Плани и Раковици.
Престава „До голе коже” коју је по тексту писаца Стефана Синклера и Антонија Мекартнија режирао Пјер Валтер Полиц учествовала је на три фестивала комедије: аранђеловачком „Светлост и афирмација” и Данима комедије у Јагодини и Бјељини.
Представа Милоша Јаношека „Гусари” коју је режирао Јано Чањи гостовала је на два фестивала: „Крушка” - божићном позоришном фестивалу представа за децу и на Сусретима „Јоаким Вујић” у Лазаревцу (пратећи програм)
Представа „Моје бивше, моји бивши” коју је по тексту британског аутора Д. Ц. Џексона режирала Слађана Килибарда гостовала је у Зворнику на Комедија Фесту
Најдуговечнија представа Књажевско-српског театра „Бајка о мртвој царевој кћери” коју је по тексту Николаја Кољаде режирао Бошко Димитријевић а која је у овој сезони доживела своје јубиларно 100. извођење гостовала је у позоришту у Сремској Митровици
Као и сваке године од 7. до 15. октобра у Књажевско-српском театру одржан је и међународни позоришни фестивал - 7. ЈоакимИнтерФест на којем је одиграно 11 представа које су извели позоришни ансамбли из: Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Републике Српске и Србије
Традиционално, и ове сезоне у крагујевачком позоришту у част Дана театра - Сретења организована је манифестација „Јоакимови дани” на којој су сем домаћина КСТ-а, учествовала позоришта из Шапца, Врања, Краљева и Ужица
У оквиру међународне размене и сарадње у нашем позоришту гостовало је казалиште из Вировитице са савременим драмским комадом „Квеч”
На Великој и Малој сцени Театра одржано је 60 програма попут: међународног џез фестивала, промоција књига, Светосавске академије, концерата класичне музике, позоришног фестивала ученика гимназија Србије, инклузивног фестивала „Ноте за све”, балета, гостујућих монодрама, семинара фотографије „Фоторама”, снимања радио емисија...
- Представе, глумци и уметнички сарадници Књажевско-српског театра на фестивалима освојили су чак 14 награда и признања, што ову сезону чини једном од најуспешнијих у новијој историји Театра, нагласио је Лучић.
Награде су представе КСТ-а добијале као најбоље представе у целини: „До голе коже”, фестивал у Аранђеловцу, „Један човек, двојица газда” - шабачки фестивал, „Моје бивше, моји бивши” Комедија фест Зворник, награђивани су режија Брадић и Килибарда - „Титаник” Алексинац, „Моје бивше” Зворник, драматизација Брадић „Титаник” Алексинац и сценографија Килибарда Зворник и читав низ глумачких признања попут: „Зорановог брка” Миодрагу Пејковићу у Зајечару, награде Владану Живковићу за најбољег глумца на бјељинским данима комедија, Исидоре Рајковић и Милића Јовановића - Сусрети „Јоаким Вујић” Лазаревац и признања Исидори Рајковић и Милошу Крстовићу на Комедија фесту у Зворнику.
Монографија Књажевско-српског театра - „Речник професије” позоришног и филмског редитеља Бора Драшковића коју наша кућа сваке године објављује лауреатима награде Статуета „Јоаким Вујић” у едицији „Јоакимови потомци” проглашена је за најбоље издање на смотри „Дани крагујевачке књиге 2012”.
- Ипак, сматрам да је наш највећи успех у протеклој сезони - повратак публике у Театар, на радост свима нама јер позориште и постоји због публике, закључио је Лучић, додавши да је успео да реализује и онај сегмент који је посебно нагласио када је прошле године дошао на чело најстарије српске позоришне куће, а то је анимација омладинске и студентске публике која је ове сезоне у великом броју гледала представе КСТ-а, због одабира тема које су јој блиске и савремених и модерних редитељских поступака.
Глумци, донедавно „младе снаге” а, сада носиоци репертоара Крстовић, Милојевић и Николић нагласили су да иза свих ових резултата, нагрда и признања стоји велики рад, напор и енергија уложена од стране глумачког ансамбла.
- Ово је за нас била заиста успешна сезона са добром продукцијом, чији је квалитет у данашње време редак у Србији. За глумце је најважније да играју а ми смо претекле сезоне имали прилику да се огледамо у различитим врстама процеса рада и радимо са редитељима различитих година, поетика, приступа позоришту... Због тога се као глумац осећам веома испуњеним, наш Театар је на „узлазној путањи” а о квалитету тог рада и уложеном труду најбоље сведочи и број освојених награда и признања на позоришним фестивалима у земљи и региону, истакао је глумац Милош Крстовић.
Његов колега Никола Милојевић сложио се са њим да је протекла сезона, што се репертоара тиче била веома разноврсна и пружала је публици могућност да у Театру погледају комаде најразличитијих уметничких и редитељских поетика.
- Сезона за нама била је успешна а наредна сезона ће бити још боља, најавио је и „обећао” Милојевић.
Глумац Чедомир Штајн истакао је да број награда и признања освојених на фестивалима није изненађење или је стигао „тек тако” и „изнебуха” већ је резултат ангажовања управе и ансамбла.
- Ја сам у позоришту већ више од 10 година и никада до сада ни једна сезона у том периоду ни приближно није донела нашој кући оволико признања, био је искрен Штајн, додавши да је толико велики број учешћа на фестивалима и међународним смотрама, као и награда освојених на њима глумцима крагујевачког Театра улио и додатно самопоуздање.
Директор Лучић, на крају је подсетио и на чињеницу, на жалост добро познату свима, да су ови успеси остварени у тренутку када је стање у култури у Србији и читавом региону изузетно тешки али није се жалио или „дремао на ловорикама” већ је новинарима најавио веома амбициозан репертоарски план који ће бити реализован већ почетком наредне сезоне. По Лучићевим речима до краја године, у првој половини наредне сезоне крагујевачки Театар извешће две премијере од којих је једна засигурно велика ансамбл представа.
- Надамо се да ћемо и новим пројектима оправдати висок ниво који је постигнут у сезони која за нама. Понекад је лако достићи одређени квалитет али је много теже - одржати га. Ми ћемо се у наредној сезони трудити да и то постигнемо, обећао је Лучић на званичном затварању сезоне 2012/13.
По њему - изазови тек следе.

Нема коментара: