субота, 20. јул 2013.

DVA VEKA JOAKIMA

Nova pozorišna sezona u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru počeće ranije nego uobičajeno, već krajem avgusta. Razlog je obeležavanje velikog i značajnog jubileja, 200. godišnjice od kada je 24. avgusta u peštanskom pozorištu „Rundela” izvedena prva predstava Joakima Vujića na srpskom jeziku „Kreštalica”.
Kragujevac kao prestonica moderne Srbije i kolevka pozorišta na njenom tlu, kao i Teatar koji je godinama nosio ime Joakima Vujića (i danas se Velika scena kragujevačkog pozorišta zove po „ocu srpskog teatra”) obeležiće svečano dva veka od prvog izvođenja Joakimove „Kreštalice” u subotu 24. avgusta. Toga dana u pozorišnoj galeriji „Joakim” biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Joakim na sceni Knjaževsko-srpskog teatra” sa izborom slika iz predstava rađenih po Vujićevim tekstovima u kragujevačkom pozorištu, koncertom gudača i besedom o Vujićevom stvaralaštvu, igranjem fragmenata iz predstave „Čudo po Joakimu” rađenoj po delu Radoslava Dorića... Grafičko rešenja znaka jubileja izradiće Goran Dimić, poznati kragujevački likovni umetnik koji već godinama živi i radi u Budmipešti.
U čast Joakima Vujića i njegovog jubileja od dva veka na Velikoj sceni Teatra biće izvedena predstava „Noć u kafani Titanik” po delu Ive Andrića u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića, koja će dan ranije, u petak, 23. avgusta gostovati u Aranđelovcu na smotri „Mermer i zvuci”.
 Na početku sezone kragujevački Knjaževsko-srpski teatar najavljuje i svoj konkurs za tekst savremene drame „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja” i drugim važnim jubilejima, među kojima su i godišnjica rođenja Branislava Nušića i vek od početka Velikog rata. www.joakimvujic.com

Нема коментара: