среда, 16. октобар 2013.

Pobednici 8. JoakiminterFesta

Pobednici 8. JoakiminterFesta

Najboljom predstavom osmog JoakimInterFesta u Kragujevcu proglašen je komad “Grebanje ili kako se ubila moja baka” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koju je režirala Selma Spahić prema tekstu Tanje Šljivar. “Snažna i vrhunska inscenijacija, uz uzbudljivi glumački doprinos izdvojile su ovu predstavu od ostalih”, naveo je žiri o pobedničkoj predstavi..
Joakimova nagrada za režiju dodeljena je Andrašu Urbanu za predstavu “Sam djavo” pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice.
Za ulogu u toj predstavi, koja je istaknuta kao najhabrija i najraznovrsnija na Festivalu, nagradjen je Gabor Mesaroš, dok je za Joakimova nagrada za najbolju žensku ulogu pripada Maji Izetbegović za “Elijahovu stolicu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta i sarajevskog festivala MESS.
Joakimova nagrada za vizuelnost pripala je predstavi “Izbrisani” Prešernovog gledališča iz Kranja, koja je gostovala i u Beogradu.
Joakimova specijalna nagrada za tekst pripala je Jetonu Neziraju za “veoma hrabar i beskompromisan tekst” predstave “Let iznad kosovskog pozorišta”, u produkciji centra Qendra multimedia iz Prištine.
Prema navodima žirija, kojim je predsedavao reditelj Goran Marković, osmi JoakimInterFest dosledno je opravdao kvalitetnim programom izbor teme “Živeti sa drugima”, a većina predstava bila je “veoma kvalitetna i uzbudljiva, pružajući gledaocima potpuni teatarski doživljaj”.
Sve nagrade žiri je doneo jednoglasno, ali se njegovo mišljenje nije poklopilo sa publikom, koja je nagradila “Elijahovu stolicu”, dodelivši joj prosečnu ocenu 4,94. (SEEcult.org)

Нема коментара: