среда, 1. мај 2013.

KST Kragujevac -- Pirandelo na repertoaru Teatra

Konferencijom za štampu, u utorak, 30. aprila najavljena je četvrta premijera ove sezone u Knjaževsko-srpskom teatru. Reč je o komadu „Čovek, zver i vrlina” italijanskog dramskog pisca i nobelovca Luiđija Pirandela kojeg u kragujevačkom teatru režira Marko Misirača.
Direktor Teatra mr Vojo Lučić naglasio je da je njemu i čitavom ansamblu veoma drago što je posle iskusnog reditelja Primoža Beblera šansu da režira u najstarijem srpskom pozorištu dobio njegov mladi kolega Marko Misirača.
Reditelj Misirača jedno vreme je živeo i Kragujevcu i baš u ovoj kući gledao prve profesionalne pozorišne predstave.
- U neku ruku „krug je zatvoren” kada ste kao reditelj profesionalno angažovani na radu u pozorištu u kojem ste gledali prvu predstavu i stekli prve utiske o pozorišnom činu, kaže reditelj Misirača.
Glumci su poput Slavice Radulović govorili o svojim iskustvima u radu sa tekstovima ovog poznatog i igranog pisca a oni mlađi o izazovima koje donosi rad na ovom, njegovom, kako ga je reditelj Misirača odredio „najduhovitijem tekstu”.
Direktor Lučić, podsetio je novinare i na učešće predstava Knjaževsko-srpskog teatra u maju na Susretima „Joakim Vujić” („Jedan čovek, dvojica gazda”) i Komedija festu 2013. u Zvorniku („Moje bivše, moji bivši”), ali i na izložbu fotografija „Sećanja” koja će biti otvorena 8. maja u Galeriji „Joakim”, kolažnu retrospektivu glumačkih uloga i predstava iz proteklih pet decenija rada Teatra i postavku - scenografije iz predstava „Titanik” i „Lepotica Linejna” koja će se za Noć muzeja odvijati u istom prostoru 18. maja.
Premijera predstave „Čovek, zver i vrlina” najavljena je za 29. maj na Sceni „Joakim Vujić” (Velika scena) a po rečima direktora Lučića do kraja sezone biće odigrana još tri puta.
Saradnički tim na ovoj predstavi čine: prevodilac Julijana Vučo, scenograf Milivoje Štulović, kostimograf Jelena Janjatović i autor muzike Dragoslav Tanasković.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog Teatra: Miloš Krstović (Providni gospodin Paolino, privatni profesor), Miodrag Pejković (kapetan Perela), Isidora Rajković (Vrla gospođa Perela, njegova supruga), Milić Jovanović (Doktor Nino Pulejo, Gospodin Toto, apotekar, njegov brat), Jasmina Dimitrijević (Rozarija, guvernanta gospodina Paulina), Slavica Radulović (Gracija, služavka u kući Perela), Čedomir Štajn (Điljo), Nenad Vulević (Beli) i Nikola Pejković (Nono, dečak od 11 godina, sin Perelinih).Inače, ovaj Pirandelov tekst igran je već u tadašnjem Teatru „Joakim Vujić” 1977. godine u režiji Petra Govedarovića a od glumaca iz tadašnje podele u ansamblu su i danas aktivni: Mirko Babić, Bratislav Slavković Keša i Vladanka Cica Pendić.

Marko Misirača
Rođen 30. juna 1985. godine u Prilepu, Makedonija. Školovao se u Kragujevcu (Srbija) i u Kozarskoj Dubici (BiH). Diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2010. godine u klasi profesora Slavenka Saletovića i asistenta Ive Milošević (Ispitna predstava II godine Kola mudrosti, dvoja ludosti Ostrovskog učestvovala u programu Pozorje mladih Sterijinog pozorja u Novom Sadu). Asistirao u pozorištu i na filmu rediteljima Laryju Zappiji (Bolest porodice M, 2006, JDP), Dejanu Mijaču (Barbelo, o psima i deci, 2007, JDP), Goranu Markoviću (igrani filmovi Turneja, 2008. i Falsifikator, 2013. i predstava Falsifikator, 2009, BDP), Ani Mariji Rossi (igrani film-omnibus Neke druge priče, 2010) Dejanu Zečeviću (igrani film Neprijatelj, 2011) i Bobanu Skerliću (igrani film Top je bio vreo, 2013).
Režije u profesionalnim pozorištima: Limunacija Dušana Kovačevića po S. Sremcu (Pozorište Prijedor, 2010), Naočari Eltona Džona Dejvida Fara (Gradsko pozorište „Jazavac“, Banja Luka, 2010), Gospodin Foka Gordana Mihića (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, 2011), Govorna mana Gorana Markovića (Bosansko narodno pozorište, Zenica, 2012) i Djelidba Skendera Kulenovića (Pozorište Prijedor, 2012).
Saradnik i koautor nekoliko monografija (o glumcima Bori Todoroviću, Ljiljani Stjepanović i Mirku Babiću), autor kratkih dokumentarnih filmova (o glumcima Bori Todoroviću i Nebojši Zuboviću) te reditelj 2 jednočasovne epizode serije Kad bude, biće po scenariju Midhata Kušljugića (emitovane na Federalnoj TV, Sarajevo, 2012).
KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR -- aktuelnosti

Нема коментара: