субота, 16. фебруар 2013.

“Joakim Vujić” za Milenu Dravić

Dodelom priznanja, premijerom predstave “Hladnjača za sladoled” i izložbom posvećenoj Joakimu Vujiću, Knjaževsko-srpski teatar je sinoč (15. februara) obeležio 178 godina od osnivanja.

Ovogodišnja dobitnica statuette “Joakim Vujić” najvišeg priznanja za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti pripala je glumici Mileni Dravić, koja je izjavila da ju je ta vest iznenadila i da je bila zatečena, ali da se iskreno obradovala.

“Dobila sam puno nagrada, a ima glumaca koji nisu dobili nagradu u životu, to moram da priznam, kao i da pripadam glumcima koji nikada nisu jurili nagrade”, rekla je Dravić i navela da je učinila sve da prisustvuje dodeli nagrada, iako je, zbog male nezgode na aerodromu, ima problema sa kičmom.

Glumica je rekla i da je statueta “Joakim Vujić” prva nagrada koju je za celokupni rad, i da joj je drago tim pre što je došla u, za nju, intimno jubilarnoj 55. godini rada.

Dravić je, prema oceni žirija, statuetu zaslužila za glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, osoben dar, lepotu i harizmu.

Odlukom žirija prsten sa likom Joakima Vujića uručen je prvakinji drame umetničkog ansambla kragujevačkog pozorišta Nadi Jurišić,dok je medaljon sa likom oca srpskog pozorišta Jokima Vujića, dodeljen američkoj ambasadi u Beogradu.

Godišnja nagrada Teatra dodeljena je Isidori Rajković, glumici kragujevačkog Teatra.

Svečanosti povodom Dana Teatra prisustvovali su i gradonačelnik Kragujevca Veorljub Stevanović i vladika šumadijski Jovan, kako i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Kragujevca.

Pre remijernog izvođenja predstave “Hladnjača za sladoled” Ružice Vasić u režiji Primoža Belbera, u Knjaževsko-srpskom teatru otvorena je Muzeja pozorišne umetnosti Srbije “Dokumenti iz života Joakima Vujića”, autora Olge Marković.

B92
Постави коментар