понедељак, 28. јануар 2013.

KRAGUJEVAČKI TEATAR POSLE DVE DECENIJE NA DANIMA KOMEDIJE

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR -- aktuelnosti
Na današnjoj konferenciji za štampu, koju je održao selektor 42. Pozorišnog festivala „Dani komedije” u Jagodini, reditelj Jug Radivojević saopšteno je da je predstava „Do gole kože” kragujevačkog pozorišta u zvaničnoj selekciji ove smotre.
- Jagodinska publika će na 42. Pozorišnom festivalu „Dani komedije” moći da gleda najznačajnije domaće reditelje i glumce, rekao je u ponedeljak u Jagodini selektor festivala reditelj Jug Radivojević i dodao: „Radi se o odličnim domaćim i stranim komadima, imamo lepezu izvanrednih komada i slojevitih komedija. Trudio sam se da podignem lestvicu u kvalitatvnom smislu. Imamo predstave sa potpisima naših najznačajnijih reditelja danas”, istakao je Radivojević na konferenciji za novinare.
Radivojević je odgledao 24 predstave i izabrao sedam takmičarskih i jednu koja će zatvoriti festival najboljih komediografskih ostvarenja koja će se u Jagodini održati od 20. do 27. marta.
Predstava „Do gole kože” kragujevačkog Teatra rađena je po priči Stefana Sinklera i Antonija MekKartena. Predstavu je režirao stari znalac kragujevačke publike, nemački reditelj Pjer Valter Polic a u njoj igraju glumci našeg pozorišta: Vlada Živković, Nikola Milojević, Aleksandar Milojević, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Čedomir Štajn, Bratislav Slavković, Nenad Vulević i Dragoslav Tanasković.
Festival će 20. marta otvoriti predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda „Sumnjivo lice” u režiji Jagoša Markovića a predstava Knjaževsko-srpskog teatra „Do gole kože” na repertoaru festivala je 25. marta. Na festivalu, sem kragujevačke, učestvuju predstave: Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Sombora, Subotice, teatra na Terazijama i Kosovske Mitrovice.
- To je priča koja se tiče svih nas, nas koji sanjamo o tome da budemo lepi, poželjni i uspešni, a u realnom životu se ustvari u borbi za opstanak suočavamo sa sopstvenim strahovima, slabostima i porazima, napisao je u programu predstave njen reditelj Pjer Valter Polic.
Predstave na ovogodišnjim „Danima komedije” će ocenjivati žiri u sastavu: reditelj Egon Savin (predsednik žirija), i glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić (predstavnik grada domaćina).
Glumci i reditelji će se takmičiti za statuete Ćurana, a biće dodeljene i nagrade za najbolju epizodnu ulogu, najboljeg mladog glumca i glumicu, najbolju scenografiju i kostimografiju. Najbolja predstava po oceni žirija dobiće nagradu „Mija Aleksić”, a najduhovitija po oceni publike nagradu „Miodrag Petrović Čkalja” i statuetu „Jovanča Micić”.
Glumici Jelisaveti Seki Sablić, ovogodišnjoj dobitnici nagrade za životno delo „Zlatni ćuran”, statua će biti uručena na zatvaranju festivala, 27. marta, na Svetski dan pozorišta.
Naše pozorište, još pod imenom Teatar „Joakim Vujić” poslednji put učestvovalo je na jagodinskom festivalu pre tačno 21 godine, 1992. godine, kada je otvorilo „Dane komedije” sa predstavom „Sad se Smej Sotire” i zatvorilo istu smotru komadom „Kralj Ibi”.
Kragujevačka predstava „Do gole kože” na nedavno završenom 8. aranđelovačkom pozorišnom festivalu „Svetlost i afirmacija” proglašena je za najbolju po mišljenju publike. Nije da slutimo...

Нема коментара: