среда, 5. фебруар 2020.

185 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА КЊАЖЕВСКО-СРПСКОГ ТЕАТРА

На Сретење Господње, 15. фебруара Књажевско-српски театар обележава 185 година од свог оснивања. Те вечери на великој сцени нашег позоришта премијерно ће бити изведена представа Бриши од своје жене Реја Кунија у режији Ферида Карајице. Јубиларна година посвећена је свим уметницима који су стварали историју првог позоришта у Србији, а премијерни репертоар ове године је припремљен као својеврсан омаж неким од најуспешнијих представа  нашег позоришта које су са великим успехом извођене у послератном периоду као што су представе:  Наши синови, Ружење народа,  Бриши од своје жене…
 Од 1835. године када је основан па све до данас, стално на узлазној линији, у динамичном развоју, увек у центру догађаја, друштвених тражења и културне политике, крагујевачки  театар  доследно испуњава своју уметничку мисију.
На сцени Књажевско-српског театра однегована је читава плејада врсних уметника који су оставили дубок траг у историји позоришне уметности Србије. Театар у Крагујевцу који је у периоду (1965-2007) носио име оснивача првог позоришта у Србији Јоакима Вујића, израстао је по свом репертоарском изразу и сценском третману у модерно савремено позориште.
Свечано обележавање годишњице Књажевско-српског театра започеће ватрометом, а након премијерног извођења представе Бриши од своје жене биће додељене традиционалне  награде: Статуета Јоаким Вујић за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији,  Прстен са ликом Јоакима Вујића који се додељује за допринос развоју Књажевско-српског театра,  као и годишње награде нашег позоришта.



Нема коментара: