среда, 21. новембар 2012.

Konkurs za dramski tekst Knjaževsko-srpskog teatra

NAGRAĐENA HLADNJAČA ZA SLADOLED RUŽICE VASIĆ
http://www.joakimvujic.com
novembar 2012. godine
Žiri nagradnog konkursa „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja” koji je raspisao Knjaževsko-srpski teatar u sastavu: predsednik žirija Gorica Popović, glumica i članovi Marija Soldatović, dramaturg i Milivoje Mlađenović, doktor književnosti na sednici održanoj 20. novembra 2012. godine u Beogradu jednoglasno je doneo odluku da se nagradi dramski tekst „Hladnjača za sladoled” autora Ružice Vasić.
U obrazloženju žirija, koji između ostalog sa zadovoljstvom konstatuje da su se autori svih devet dramskih tekstova koliko ih je stiglo na Konkurs uglavnom držali zadatog tematskog okvira za nagrađeno delo se ističe: „Žiri nalazi da snagu autentičnog dramskog izraza poseduje delo ’Hladnjača za sladoled’. Autor na uzbudljiv i potresan način daje sliku protekle dve decenije u Kragujevcu opisujući izgubljenu generaciju mladih ljudi i njihovo odrastanje u turbulentnim i teškim vremenima od ratnih do tranzicionih godina. Na fonu kragujevačke oktobarske tragedije i Velikog školskog časa autor gradi četiri dramske posvete upropaštenoj mladosti. Posebna vrednost ovog dramskog teksta je organizacija scenskog materijala i njegova kompozicija. Ovaj tekst nije značajan samo na lokalnom planu nego ima i univerzalne odlike, te se kao potencijal nudi svim pozorištima u Srbiji i regionu”, stoji u odluci žirija o nagrađenom tekstu.
Autor teksta Ružica Vasić (1976.) rođena je u Kragujevcu u naselju Erdoglija o kojem njeno nagrađeno delo i govori. Ove, 2012. godine diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju u klasi Steve Koprivice i Srđana Koljevića. Na konkursu kragujevačkog Studentskog kulturnog centra u ediciji „Prvenac” objavljena joj je zbirka poezije „Trošenje usana na reči”. Trenutno živi i radi u Budvi.
Nagrada konkursa „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja” podrazumeva novčani iznos od 300.000 dinara i premijerno izvođenje teksta u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra u 2013. godini.
Žiri nagradnog konkursa „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja”, pored pobedničkog dramskog teksta, preporučuje da se u ediciji „Baština” kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra objavi i tekst „Mlekadžija”, takođe kragujevačkog autora Nikole Šukovića.
Povodom odluka žirija konkursa i promovisanja nagrađenih i pohvaljenih tekstova i autora kragujevački teatar upriličiće naredne nedelje konferenciju za štampu.

Нема коментара: