уторак, 8. фебруар 2022.

БРАНКА ПЕТРИЋ ДОБИТНИЦА СТАТУЕТЕ ЈОАКИМ ВУЈИЋ


 Овогодишња добитница Статуете Јоаким Вујић која се додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији је глумица БРАНКА ПЕТРИЋ. Одлуку о додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: Младен Кнежевић, директор Књажевско-српског театра, Милош Латиновић, директор Битеф театра, Јелена Стојановић Патрногић, директорка крагујевачког Позоришта за децу и глумци Књажевско-српског театра Ана Тодоровић и Никола Милојевић.

Бранка Петрић (Нови Винодолски, 17. април 1937), истакнута позоришна, филмска и телевизијска глумица.Долази у Београд четрдесетих година XX века, од десете године била је члан драмских секција у школама, а београдску Академију завршила је код професора Томислава Танхофера у класи у којој су били Данило Бата Стојковић, Бода Марковић, Катарина Дорић, Зора Худалес, Михајло Костић, Ненад Шегвић и други.
У вишедеценијској богатој каријери била је стални члан, првакиња Југословенског драмског позоришта, а играла је и на многим другим сценама широм бивше Југославије. Међу њеним бројним, врсним улогама су и оне у представама Буба у уху, Путујуће позориште Шопаловић, Буђење пролећа, Сумрак, Дозивање птица, Ајнштајнови снови, Драма о Мирјани и овима око ње, Рођени у YU...у матичној кући, Љубинко и Десанка, Трст, Тераса, Јаје, Развојни пут Боре Шнајдера, на сцени Атељеа 212. Лари Томпсон трагедија једне младости, Зора на истоку, Арзамас (Звездара театар), Наши синови, Иванов (Народно позориште Београд), Шупљи камен (УК Вук), Да почнемо из почетка (Мадленианум)... По ИМДб-у одиграла је преко 75 улога на великим и малим екранима у остварењима Сибирска леди Магбет, Клаксон, Балкански шпијун, Улога моје породице у светској револуцији, Варљиво лето ’68, Отворена врата, Метла без дршке, Неки нови клинци, Синђелићи...

Добитница је две Стеријине награде, награде Вељко Маричић, награде Миливоје Живановић, Статуете Ћуран и других, а њен богат опус, између осталог, карактерише изузетна глумачка боја широког дијапазона, дубоко понирање у ликове, непретенциозна неодољивост, пунокрвна изражајност.
Преко четрдесет година брачни партнер јој је био глумац Беким Фехмиу са којим има синове Уликса и Хедона.

У образложењу награде жири за доделу Статуете Јоаким Вујић истиче: Бити глумац – то је када обављајући племенит позив, прихватиш низ захтевних и јединствених елемената уз помоћ којих, додајући обавезну дозу упорности и талента, успеш да оживиш и пред публику, на сцену, изведеш непознате хероје, познате злочинце, тужне хероине и веселе крчмарице. Бити глумац је бити све то и Бранка Петрић је такав уметник. Али, бити глумац значи постојати и након представе, после краљевста или мучне трагедије. Бити добар глумац значи бити пријатељ, и колега, и комшија коме се можеш обратити за помоћ, професор чији је савет благородан, активиста који уме да каже оно што други мисле, бунтовник што сме да говори када сви ћуте. Бранка Петрић је такав уметник. Истински, искрен, драг и добар, уважаван и захтеван. Вишедеценијску успешну позоришну каријеру градила је стрпљиво и посвећено играјући на свим београдским сценама. Својим целокупним глумачким опусом Бранка Петрић је заслужено стала уз раме великанима српског позоришта који су били лауреати награде Јоаким Вујић у протеклих скоро четрдесет година.

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству додељује се глумици Владанки Павловић.
Владанка Павловић је дуже од 45 година верна свом театру на чијој је сцени одиграла више од седамдесет улога не делећих на мале и велике, мање или више важне. Играла је пожртвовано са пуно љубави и поштовања према свом позоришту, колегама и пре свега публици. Својим професионалним дометима, али и здравим односом према представи као колективном чину, допринела је многим успесима нашег позоришта у протеклих неколико деценија.
За изузетну посвећеност послу и постигнуте уметничке резултате у протеклој календарској години годишње награде Књажевско-српског театра додељују се глумцима Николи Милојевићу и Чедомиру Штајну.
Годишње награде Театра за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години додељују се и позоришном продуценту Воји Лучићу и позоришном економу Снежани Ристић.

Статуета Јоаким Вујић, Прстен са ликом Јоакима Вујића и годишње награде Театра биће свечано уручене 15. фебруара, на Сретење, када крагујевачко позориште обележава 187 година од свог оснивања. Исте вечери у 20 часова биће изведена представа ВРАПЧИЋ по тексту Наташе Илић у режији Милоша Јагодића.

.joakimvujic.com

Нема коментара: