субота, 30. април 2022.

Премијера представе УСПОМЕНЕ НА „ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ“ у Књажевско-српском театру

   У уторак, 03. маја 2022. године у 20 часова ансамбл Књажевско-српског театра премијерно ће извести представу УСПОМЕНЕ НА „ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ“ по тексту Милована Мрачевића у режији Александра Лукача.

   Сценографију потписује Ана Колбјанова, костимографију Јелена Јањатовић, а музику Драгослав Танасковић Трнда.

У представи играју: Чедомир Штајн, Исидора РајковићМиодраг ПејковићМарина Перић СтојановићНикола МилојевићМилица МајсторовићНадежда ЈаковљевићДраган СтокићБогдан Милојевић и Аврам Цветковић.

 

   Репризна извођења представе су 5.маја, 17.маја и 31. маја од 20 часова.

РЕЧ АУТОРА

Пре двадесетак година разговарао сам са човеком који је радио у Заставиној наменској производњи о разлици живота у Крагујевцу за време Тита и живота у посткомунистичком и постјугословенском времену. Разлику је ставио у једну реченицу: „Срушила се читава једна цивилизација.

Та реченица ме од тада прогања и има много везе са мојом одлуком да напишем комад о човеку који је преварен да верује да се вратио у време када је стара цивилизација још увек постојала.

Милован Мрачевић

 

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Писац Милован Мрачевић је превасходно историчар који драмски обликује своја истраживања. У случају Успомена на „Црвену заставу“ он свесно отвара своје историјски прецизно дело интерпретацији и читању које умногоме зависи од сећања. Наравно, зависно од годишта учесника али и посматрача, та сећања су изворна или секундарна, препричана, анегдотална, и надасве непоуздана. Као таква, она парадоксално доводе у питање историјске чињенице и намећу закључке о нашој, не тако давној прошлости, засноване на схватању наше садашњости. А та садашњост је превасходно обојена егзистенцијалним страховима од којих, барем у овој представи, нудимо уточиште у варљивој удобности носталгије.

Александар Лукач

 

РЕЧ ДИРЕКТОРА

Репертоарска продукција Књажевско-српског театра се реализује у пуном капацитету будући да у три месеца имамо три премијере, а једна од њих је и УСПОМЕНЕ НА „ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ“. Посебно ми је драго да је редитељ ове предстaве Александар Саша Лукач поново у Књажевско-српском театру са којим имамо вишедеценијску успешну сарадњу. Подсећамо да је једну од наших најзначајних представа РУЖЕЊЕ НАРОДА У ДВА ДЕЛА Слободана Селенића, сада већ давне 1988., режирао управо Лукач. Наше позориште премијером представе УСПОМЕНЕ НА ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ која је и праизведба доприноси реализацији наших репертоарских циљева који су поред класичног репертоара усмерени и на представе које припадају савременом драмском стваралаштву.

Младен Кнежевић


      
.      

Нема коментара: