среда, 20. април 2022.

„Ревизор“ на Међународном фестивалу комедије „Мостарска лиска“

   Представа Књажевско-српског театра „Ревизор“ Николаја Васиљевича Гогоља у режији Јане Маричић, селектована је за 19. Међународни фестивал комедије „Мостарска лиска“ који се одржава у организацији Народног позоришта Мостар. „Ревизор“ ће бити изведен у Мостару у оквиру Такмичарског програма у среду 25. маја.


 На овогодишњу „Лиску“ пријавило се 35 представа из БиХ, Хрватске, Србије, Црне Горе и Северне Македоније, од којих је седам представа за ово издање фестивала одабрала селекторка Тина Лацо, универзитетска професорка, глумица и театролошкиња.           

   Како је саопштено из организације овог фестивала, велики број пријављених представа потврђује да је „Мостарска лиска“ заиста препознатљива манифестација која је током година израсла у један од најзначајнијих театарских фестивала у регији. 

    Поред „Ревизора“, у селекцији су и представе „Елинг“ (Симон Бент, режија Алма Лапајне) Народног позоришта Мостар, „Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња“ (Иво Брешан, режија Мустафа Надаревић) Народног позоришта Тузла, „Двоструки аксл“ (Дражен Шивак) Групе/Театар &TD из Загреба, „Женски разговори +-1“ (Драган Комадина, Биљана Чекић) ХНК Мостар, „Протекција“ (Бранислав Нушић, режија Кокан Младеновић) Народног позоришта Сарајево и „Лутка“ (Миро Гавран, режија Адис Бакрач) Позоришта младих Сарајево. 

    Редитељка Јана Маричић је, између осталог, поводом премијере записала да је свет у коме се њен „Ревизор“ догађа: „свет Совјетског савеза с почетка осамдесетих година двадесетог века, у којем ауторитарност и бирократија иду руку под руку тако чврсто, чвршће од сваке цигле оног зида који ће пасти коју годину касније. Зато и данас бирократски апарат почива на страху, а испољава се кроз корупцију, баш како је својствено људима одувек, па и у време Царске Русије. Смешно је колико и горко, то што је човек увек исти“.


Нема коментара: