четвртак, 29. децембар 2016.

ОБЈАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА МИЛЕНА ДРАВИЋ - ВИШЕ ОД УМЕТНОСТИ

Милена Дравић
Из штампе је управо изашла монографија „Милена Дравић – више од уметности“ коју Књажевско-српски театар, Крагујевац објављује у едицији „Јоакимови потомци“ а која је припадајући део престижне награде Статуета „Јоаким Вујић“ чији је лауреат наша врхунска глумица била 2013. године.
Монографија, чији је аутор Татјана Њежић у првом делу, на преко стотридесет страна, доноси више од педесет прича, односно сцена из живота велике драмске уметнице, а у другом који обухвата још преко сто страна казивања о Милени Дравић (Душко Ковачевић, Љубомир Симовић, Радослав Зеленовић, Пуриша Ђорђевић, Дејан Мијач, Јагош Марковић, Милан Јелић, Горан Паскаљевић, Душан Макавејев, Милан Влајчић, Милена Зупанчић, Милан Караџић, Стефан Арсенијевић, Милош Радивојевић, Бранка Петрић, Здравко Шотра, Ненад Полимац, Александар Милосављевић).
Ова раскошно илустрована монографија која почиње причом Милене Дравић о свом детињству, а завршава се избором од тридесетак њених насловних страна у разним штампаним гласилима, својеврсно је сведочанство о уметници која је својим блиставим даром и раскошним опусом изнедрила врхунце културног живота и стваралаштва ових простора.
Подсетимо, у образложењу награде “Јоаким Вујић”, жири у саставу Небојша Брадић редитељ и председник жирија, глумац Властимир Ђуза Стоиљковић ( добитник Статуете “Јоаким Вујић” 2012. године), Марија Солдатовић, драматург, Милош Крстовић, глумац и Војо Лучић, директор Књажевско-српског театра је истакао: “Глумачко трајање у позоришту, на филму и телевизији, потврдило је особен дар, лепоту и харизму Милене Дравић. Свестраност њеног глумачког умећа препозната је и високо цењена у различитим жанровима: од најфинијег психолошког нијансирања лика у драми, бравурозне минијатуре и импровизације у комедији, до потресне упечатљивости крупног плана на филмском платну и телевизијском екрану. Милена Дравић је, без сумње, својом каријером и даром обележила историју српског глумишта друге половине 20. и почетка 21. века.“

Нема коментара: