субота, 19. јануар 2013.

Biografija Primoža Beblera

Reditelj Primož Bebler rođen je u Njujorku 1951. godine. Školovao se u Parizu, Indoneziji i Beogradu. Režiju je upisao 1970. godine na klasi Vjekoslava Afrića. Kao student radio je na kultnim scenama u „Krsmancu” i „Dadovu”. Po diplomiranju, tri godine je radio kao reditelj i umetnički direktor u Kruševačkom pozorištu. Bio je direktor drame na srpskom jeziku u pozorištu u Subotici a kasnije i direktor te kuće. Od 1984. do 1992. godine je direktor pozorišta „Duško Radović”.
Radio je i na Radio Ljubljani, pozorištu u Kranju i bio umetnički direktor celjskog gledališta četiri godine. Na čelu pozorišta u Novoj Gorici dolazi 1998. godine i ostaje punih 12 godina.
Prelazi u Trst, i dve godine je direktora Slovenskog stalnog gledališča koje je gostovalo na prošlogodišnjem JoakimInterFestu sa predstavom „Zlatni zmaj”.
Režirao je u Skoplju, Sarajevu, Kragujevcu, Šapcu... Bio je član žirija 7. JoakimInterFesta. Režirao je predstavu Hladnjača za sladoled koja je premijerno izvedena na Sretenje, 15. februara 2013. godine u
Knjaževsko-srpskom teatru. www.joakimvujic.com

Нема коментара: