понедељак, 14. септембар 2015.

ПРЕМИЈЕРА 18. СЕПТЕМБРА!

ЈЕЛИСАВЕТИНИ ЉУБАВНИ ЈАДИ ЗБОГ МОЛЕРА


РЕЧ РЕДИТЕЉА
Сентиментална историја о љубавним јадима једне Јелисавете и једног Милована, архетипских личности менталитета са периферије, 70-их година XX века била је комад о „свету београдске периферије, драмско дело у вишегласном сагласју са стварним животом, с променом која је захватила све његове поре и полако мења морални, психолошки и осећајни профил данашњег човека“ (В. Стаменковић). Поезија баналности живота ових „малих људи велике чежње“ претрпела је, чини се, много тога што нам се у међувремену за ових пола века догодило и данас се поново појављује на сцени да нас суочи са суровом трансмутацијом ситуација и типова из комада. У времену када је филозофија паланке одавно изашла из корица књиге, завладала нашом свакодневницом, претворила нам је у порнографију и ставила нас све у један велики „ријалити“, схватили смо да смо немоћни да било шта урадимо. И потписивањем петиције против Великог Брата и његове мале браће заправо дајемо легитимитет целом том галиматијасу којега смо део.
Тако су и ситни, трагикомични малограђани који нагризају и руше наивну, идеалистичку љубав Јелисавете и Милована сада добровољни део огромне машинерије и учиниће све да би их, након испуњеног задатка Велики Брат у својој исповедаоници „благословио“.
Марко Мисирача, 10.09.2015.

ЈЕЛИСАВЕТИНИ ЉУБАВНИ ЈАДИ ЗБОГ МОЛЕРА
Милан Јелић

Лица и глумци
ЈЕЛИСАВЕТА Јасмина Димитријевић
МИЛОВАН Чедомир Штајн
ДАРА ОПАЈДАРА Нада Јуришић
ПРОДАВАЦ МИЛИЈА Душан Станикић
ВЕЛИНКА Исидора Рајковић
ЗОРА Катарина Митровић
МАЈКА МИЛОВАНОВА Владанка Павловић-Пендић Адаптација и режија Марко Мисирача
Сценографија Миливоје Штуловић
Костимографија Ана Колбјанова
Музика Драгослав Танасковић
Лектор Радован Кнежевић
Инспицијент Никола Стевовић
Суфлер Рада Јовановић
Тон Добрица Андрић
Видео пројекција Иван Филиповић
Светло Никола Манић
Шминка Марија Курћубић
Видео рад Вук Спасић
Гардероба Драгица Илић и Мирјана Тодоровић
Реквизитери Маја Вујичић и Ненад Милорадовић
Декоратери Саша Ђорђевић, Зоран Јоакновић, Марко Недељковић и Владан Бркић

Милан Јелић- биографија
Милан Јелић је драмски писац, сценарист, публициста, театролог, филмски, радио и ТВ редитељ. Дипломирао је драматургију на Факултету драмских уметности и одсек светска књижевност на Филолошком факултету у Београду. Најпознатија дела: сценарио и режија играног филма Бубашинтер, позоришни комад Јелисаветини љубавни јади због молера, сценарио за играни филм Још овај пут, а на радију режија драме Дуги живот краља Освалда Велимира Лукића и Кревет за троје Милорада Павића.
Драмски текст Јелисаветини љубавни јади због молера добио је прву награду на конкурсу листа „Младост“ 1971. године. Исте године Атеље 212 у Београду изводи премијерно представу у режији Дејана Миладиновића са Јелисаветом-Секом Саблић и Предрагом-Микијем Манојловићем у насловним улогама. Ова драма постављана је на многим сценама у Србији, а у Атељеу 212 доживела је 80 извођења. Аутор је и следећих драма: Сећање на Албинонија, Ванцаге, Хоћу да будем кромпир и Ла бедница које су извођене на нашим сценама и објављиване у часописима.

Нема коментара: