уторак, 17. фебруар 2015.

СВЕЧАНО И ДОСТОЈАНСТВЕНО Књажевско-српски театар обележио 180 година од оснивања

Свечано и достојанствено како и доликује најстаријем позоришту у Србији, Књажевско-српски театар је обележио 180 година од свог оснивања. Један за другим ређали су се догађаји: традиционални ватромет и концерт хора крагујевачке музичке школе испред Театра, у Галерији Јоаким изложба фотографија Култне представе крагујевачког Театра, а на сцени Јоаким Вујић свечана додела награда, признања и колажни програм Јоакимови потомци, у оквиру кога су приказани фрагменти из седам представа нашег позоришта рађених по делима домаћих аутора.

Заменик председника Скупштине града Крагујевца, Славица Коминац, обраћајући се поводом 180 година од оснивања Театра осврнула се на почетке позоришта у Крагујевцу, на дело Јоакима Вујића и прве представе. И данас смо поносни на наш Театар и плејаду врсних уметника који су наставили Јоакимову традицију, израстајући сваког дана у једно савремено позориште - рекла је госпођа Коминац, честитајући нашем позоришту, у име града Крагујевца, овај велики јубилеј.

Обраћајући се у име Театра, директор Војо Лучић је измећу осталог рекао: Данас је прилика и да, пре свих, са захвалношћу поменемо оца српског театра Јоакима Вујића, јединствену личност српске културе који је својим делом допринео да се позоришна искра запали управо овде код нас, у тада престоном Крагујевцу. Захваљујући тој искри позоришни живот у Крагујевцу и Србији траје већ пуних осамнаест деценија.

Пре доделе традиционалних награда и признања, Лучић је нагласио да су на Јоакимовом трагу позоришног стварања и овогодишњи лауреати, добитници признања Књажевско-српског театра.
Најзначајније признање за допринос развоју позоришне уметности у Србији- Статуета Јоаким Вујић додељено је Факултету драмских уметности универзитета уметности у Београду и драмској уметници Дари Џокић.

Драго ми је што сам стала у ред претходних добитника, и драго ми је што се то дешава на 180. годину постојања позоришта. Овај јубилеј награду чини још значајнијом, драго ми је да је жири у мени препознао неког ко је цео свој живот посветио позоришту, рекла је Дара Џокић.
Након што јој је уручено високо признање, Џокић се, посебно обратила младима и упутила им позив да остану у Србији. Имала сам потребу да кажем нешто младим људима, не само уметницима, већ свим младим људима који наилазе на препреке и потешкоће, зато што све више одлазе у свет, рекла је добитница Статуете и додала да друштво њихов одлазак треба да схвати као највећу опасност.

Прстен са ликом Јоакима Вујића уручен је костимографу Ужичког позоришта Снежани Ковачевић, а годишње награде Театра глумици Катарини Митровић- Јанковић за улогу у представи “Преваранти у сукњи“ и Драгославу Танасковићу -, музичком уреднику и композитору за музику у представи Зелени зраци.
Награде је уручио директор Театра, мр Војо Лучић.

www.joakimvujic.com

Нема коментара: