понедељак, 18. август 2014.

НОВА ПОЗОРИШНА СЕЗОНА КЊАЖЕВСКО-СРПСКОГ ТЕАТРА


Књажевско-српски театар нову позоришну сезону отпочиње 30. августа у Аранђеловцу на затварању 49. Смотре уметности Мермер и звуци када ће извести представу Убити птицу ругалицу по тексту Харпер Ли и у режији Небојше Брадића. Почетком септембра наше позориште креће са извођењем представа и на матичној сцени.
Традиционално од 07. до 15. октобра Књажевско-српски театар организује Међународни позоришни фестивал ЈоакимИнтерФест. Тема овогодишњег фестивала је Рат у нама и око нас о којој селектор Горан Цветковић каже : Рат у нама и око нас је трајно стање ствари, а поготово у друштвима као што је наше, у такозваној транзицији , у временима кад се, ево већ четврт века распада нешто што је стварано вековима и где се уз најгрозније ратовање и преваре стварају декадентне и неуспешне кнежевине, спремне да се сутра распадну или трајно предају великим силама, као додатни посед, и кад људи остају без наде у празнини историјских турбуленција, напуштени и обезглављени.
Зато смо, састављајући репертоар овогодишњег ЈоакимИнтерФеста покушали да представама које су уврштене у такмичарски програм одгонетнемо могуће узроке, да пратимо развој и да сагледамо неке облике тог фаталног рата. Поред тога покушали смо да саставимо репертоар од представа насталих на текстовима врсних аутора – као што су Роналд Харвуд, Ежен Јонеско, Хенрик Ибзен, Тадеуш Свобођенек и других, а у режији редитеља са искуством и реномеом, видећемо представе Владимира Милчина, Дина Мустафића, Небојше Брадића, Снежане Тришић и Приможа Беблера. На Фестивалу ће учествовати, у конкуренцији за награду позоришта из Будимпеште, Нове Горице, Бања Луке, Зенице, Тузле, Вировитице, Београда, Кикинде и Скопља.
У данашњим тешким финансијским условима крагујевачка публика видеће поново, један добар фестивал значајних представа које ће јој понудити одговоре на потенцијална питања о друштву у коме живимо, приказати естетски узбудљиве сценске игре и уприличити уживање.
У пратећем програму 9. ЈоакимИнтерФест-а биће организоване промоције, округли столови и панел дискусије. А на дан отварања Фестивала у фоајеу Књажевско-српског театра планирано је и отварање изложбе графика Слободана Бате Недељковића редовног професора Академије уметности у Новом Саду. Тема изложбе је Легенде и митови античког театра.

Нема коментара: