четвртак, 14. фебруар 2013.

DAN KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA - SRETENJE, 15. februar 2013. godine

PROGRAM SVEČANOG OBELEŽAVANJA DANA TEATRA

19:30 - Izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije „Dokumenti iz života Joakima Vujića”, autor Olga Marković
20:00 - Praizvedba komada Ružice Vasić „Hladnjača za sladoled” u adaptaciji i režiji Primoža Beblera

Dodela nagrada i priznanja

STATUETA JOAKIM VUJIĆ
se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Ovogodišnji laureat nagrade za unapređenje pozorišne umetnosti u Srbiji je naša poznata filmska i pozorišna diva Milena Dravić.

Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu.
Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.

PRSTEN SA LIKOM JOAKIMA VUJIĆA
se dodeljuje za izuzetna umetnička ostvarenja i doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra.

Glumica Nada Jurišić, prvakinja drame umetničkog ansambla kragujevačkog pozorišta, omiljena i poštovana od strane kako pozorišnih znalaca, tako i kolega i publike, ostvarila je brojne nezaboravne uloge u svojoj dugoj karijeri koju je gradila na sceni Teatra „Joakim Vujić”, kasnije, Knjaževsko-srpskog teatra. Uvek prepoznatljiva, po svojoj autentičnosti, profesionalnosti i talentu, svakoj ulozi je dodala na lakonski i nenametljiv način svoj raskošni šarm čineći svoje uloge prijemčivim ali prefinjenim u isti mah. Pamtimo je i pamtićemo je kao karakternu glumicu koja je sa podjednakom strašću i umećem tumačila raznolik repertoar i u tome bila izuzetno uspešna, ali, nadasve i kao izuzetnu koleginicu. Ova nagrada je samo potvrda svega toga.

GODIŠNJA NAGRADA KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Izuzetan talenat mlade glumice Isidore Rajković odmah je prepoznat u našem Teatru. Izuzetan profesionalac, draga koleginica i miljenica publike u sezoni koja je iza nas Isidora Rajković ostvarila je sjajne glumačke kreacije tumačeći uloge: Agate u predstavi „Noć u kafani Titanik”, Doli u „Jedan čovek dvojica gazda” i Ejmi u komadu „Moje bivše, moji bivši”.

NOVA NAGRADA KNJAŽEVSKO- SRPSKOG TEATRA
MEDALJON SA LIKOM JOAKIMA VUJIĆA

Nagrada se dodeljuje za podršku unapređenju rada Knjaževsko-srpskog teatra i ostvarivanje programskih i repertoarskih ciljeva u prethodnoj godini domaćim i stranim pojedincima i institucijama, poslovnim partnerima, sponzorima, donatorima i drugim prijateljima Teatra koji su bilo u vidu materijalne pomoći, bilo svojim radom i zalaganjem, dali poseban doprinos afirmaciji i ugledu teatra i na taj način zaslužili nagradu koja im se dodeljuje.
 Nagrada se sastoji od bronzanog medaljona sa likom Joakima Vujića i diplome.
 U jednoj kalendarskoj godini mogu biti dodeljene najviše tri Nagrade. Istaknuti pojedinac, institucija, ustanova, poslovni partner i drugi privredni subjekti mogu biti nagrađeni više puta.
Постави коментар