субота, 19. јануар 2013.

Počele probe Hladnjače za sladoled

Povodom početka rada na predstavi „Hladnjača za sladoled” Ružice Vasić na Sceni „Ljuba Tadić” (Mala scena) Knjaževsko-srpskog teatra u petak, 18. januara održana je konferencija za štampu.
Komad „Hladnjaca za sladoled” autorke Ružice Vasić pobedio je na konkursu „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja” Knjaževsko-srpskog teatra.
Reditelj predstave je Primož Bebler.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog pozorišta: Mirko Babić, Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Nikola Milojević, Katarina Mitrović, Sanja Matejić, Aleksandar Milojević i Nenad Vulević.
Umetničku ekipu saradnika predstave sačinjavaju Milivoje Štulović (scenografija), Dragoslav Tanasković (muzika) i kostimograf Jelena Janjatović.
Prva proba održana je 9. januara, a premijera je predviđena za Dan pozorišta - Sretenje 15. februara 2013. godine.
Ispred kuće, V. D. direktora Teatra mr Vojo Lučić je obavestio novinare da će, najverovatnije na samoj premijeri, predstavu pogledati i selektor Sterijinog pozorja jer je kragujevačko pozorište konkurisalo sa njim za ovogodišnju, 58, Sterijinu smotru u Novom Sadu. Takođe, Lučić je najavio i dolazak selektora Susreta „Joakim Vujić” koji će pogledati dve predstave Teatra koje su u konkurenciji za ovu manifestaciju.
- Biće ovo, izgleda, godina u kojoj će nam pristizati puno dobrih vesti sa festivala sa raznih strana, optimistički je zaključio Lučić.
Za reditelja Beblera, najčešće je hendikep, kada se radi „nešto naručeno” ili „po zadatku”.
- Međutim sa tekstom Ružice Vasić, nije tako. Ona je svoj tekst, očigledno dugo nosila u sebi, možda i čitavu deceniju i iskreno proživela ovu tragediju njene generacije, smatra Bebler, uporedivši je sa Milicom Novković i njenim kultnim delom „Kamen za pod glavu”.
Po njemu jasna je i dirljiva paralele ove, sadašnje, najnovije „izgubljene i žrtvovane generacije” i one, žrtvovane 1941. godine.
- Zbog toga su u tekstu, a i predstavi uvek prisutne humke u Šumaricama i Veliki školski čas i čitavo delo odiše nekom atmosferom „parastosa”, smatra on.
Za glumca Mirka Babića i posle ovoliko godina ugranje u ovako koncipiranom komadu predstavlj pravi izazov, dok je njegov mlađi kolega Miloš Krstović veom inspirativno štu u „Hladnjači” glumci igraju likove koji imaju baš godina koliko su i oni imali u vreme kada se radnja teksta događa u periodu od 1993. do 2000. godine i današnjih dana.
- Jezivo, tačno, dobro napisan tekst, bio je kratak glumac Miodrag Pejković.
Reditelj Bebler ispričao je novinarim i da je komad, zbog autentičnog ambijenta, putem kolportera kojeg igra Aleksandar Miojević Lija dobio originalnu „lokalnu” boju i atmosferu tog veremena u Kragujevcu jer su u njemu korišćeni pravi naslovi iz lokalnih novina i časopisa „Svetlost”, „Nezavisna Svetlost” i „Kragujevačke” i ovom prilikom se na tome zahvalio ovim redakcijama.

Нема коментара: