недеља, 16. децембар 2012.

ЈЕДАН ЧОВЕК ДВОЈИЦА ГАЗДА

U petak, 14. decembra na Maloj sceni („Ljuba Tadić”) kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra održana je konferencija za štampu na kojoj su učešće uzeli godti iz vranjskog pozorišta Radmila Đorđević, V. D. direktorka pozorišta iz Vranja, njena koleginica Milena Stošić, umetnički direktor te kuće, glumac vranjskog pozorišta Bojan Jovanović a ispred domaćina Vojo Lučić, V. D. direktora kragujevačkog Teatra.
Ispred ansambla kragujevačkog Teatra Lučić je najavio da će se u ponedeljak, 17. decembra na Velikoj sceni („Joakim Vujić”) odigrati predstava „Jedan čovek, dvojica gazda” koju je po tekstu britanskog autora Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić, a čiji celokupan prihod ide za obnovu pozorišta u Vranju koje je letos izgorelo, ali i najavio početak kompleksnije saradnje ove dve kuće, koja bi obuhvatile ne samo igranje predstava vranjskog ansambla na scenama kragujevačkog teatra, već i razmenu iskustava i eventualne zajedničke projekte dva pozorišta. Takođe, Lučić je pozvao glumce iz Vranja da iz svog repertoara odaberu i odigraju neku od predstava na tradicionalnim „Joakimovim danima” koji se svakoga februara odžavaju u Knjaževsko-srpskom teatru a na kojima gostuju pozorišta iz čitave Srbije.
Ispred svih zapolsenih u kragujevačkom Teatru, Lučić je posebno naglasio da baš ova kuća gaji posebnu profesionalnu solidarnost i empatiju sa kolegama iz Vranja, jer je kragujevačko pozorište takođe izgorelo u požaru 1969. godine i bilo zatvoreno zbog dotrajalih instalacija po nalogu protivpožarne policije 1998. godine - pre poslednje rekonstrukcije pa su tada kragujevački glumci bili prinuđeni da igraju na gostovanjima po scenama u tadašnjoj SFRJ i inostranstvu a u drugom slučaju u Domu vojske ondašnje SCG i Domu samoupravljača - danas Pozorištu za decu Kragujevac.
U ime ansambla vranjskog pozorišta zahvalila se Radmila Đorđević, koja je na konferenciji pokušala kolegama iz Kragujevca i prisutnim novinarima pokušala da objasni kako izgleda raditi u sadašnjim, gotovo nemogućim uslovima.
- Najstrašnije je i tužno kad umetnost zaćuti! Mi, kao kuća nismo „zaćutali” u potpunosti jer predstave sa svoga repertoara igramo na scenama Doma vojske i Doma kulture, koje su male, neadekvatne a dekorateri i garderoberi se muče dok postavljaju i rasklapaju scenografiju, donose i odnose rekvizitu i garderobu, ali ipak nismo odustali i igramo svoje predstave. Tek kada čovek izgubi i ono malo što je imao, shvati, na žalost koliko je to, ipak, u neku ruku bilo mnogo, naglasila je ona, zahvalivši se Knjaževsko-srpskom teatru na prihodu od predstave i ponuđenoj sceni i dodavši da „najiskrenije ne želi da se njihovo sadašnje iskustvo još nekom dogodi”.
I Milena Stošić i Bojan Jovanović, zahvalili su se kolegama iz Kragujevca, naglasivši da ih je, sem ponuđenje pomoći, posebno obradovao i obodrio i poziv za umetničku razmenu i saradnju.
Hit predstava „Jedan čovek, dvojica gazda” čiji je celokupan prihod namenjen za obnovu pozorišta u Vranju na repertoaru je u ponedeljak, 17. decembra sa početkom u 20 sati.

Нема коментара: