субота, 6. октобар 2012.

JOAKIMINTERFEST


http://www.joakimvujic.com
OBRAZLOŽENJE SELEKTORA
 Međunarodni Pozorišni Festival – JOAKIMNTERFEST ima zavidnu tradiciju i do sada je ispunjavao svoju funkciju – Kragujevac je bio domaćin mnogim značajnim pozorištima i predstavama iz inostranstva i Srbije. Kao i do sada, i ove godine bi trebalo da se ostvari susret domaće publike i izabranih predstava iz pozorišta zemalja okruženja i najznačajnijih predstava pozorišta Srbije. Formirajući ovogodišnji repertoar Festivala, iako sam kao selektor primio taj zadatak tek pre kratkog vremena, oslonio sam se na poznavanje repertoara pozorišta Srbije, zemalja okruženja, ali i na trajne kontakte ostvarene dosadašnjim radom Festivala.
Osnovni cilj moje selekcije bio je da se na ovaj – festivalski način – nastavi i podrži ideja pozorišnog koncepta Knjaževsko-srpskog teatra, pokrenuta radom novog Umetničkog direktora Nebojše Bradića – a to je – POVRATAK PUBLIKE tako što će joj se prikazati dobre, slojevite, razigrane, maštovite, estetski razvijene predstave, koje se istovremeno bave značajnim javnim i društvenim temama. Želim da kragujevačka publika vidi predstave koje sam već video i kao kritičar pozitivno ocenio, a imale su potvrdu kvaliteta i na drugi način.
 Tako sam došao do repertoara koji vam predstavljam, a njegove osnovne karakteristike su već pomenute – pozorišno bogatstvo izraza, razumljivost i privlačnost za široku publiku, pozorišne poznavaoce i sladokusce, istovremeno. Teme predstava će biti grupisane oko pojmova vezanih za otpor prema raznovrsnim nepravdama u društvu – pre svega za razmatranje novonastale ponižavajuće situacije radnika u novom kapitalizmu – (RADNICI UMIRU PEVAJUĆI-RADNIČKA HRONIKA-ZLATNI ZMAJ), a kao druga važna grupa tema je protest protiv zloupotrebe pojedinca za nametnute i opasne ciljeve vlastodržaca – pre svega u smislu ratne manipulacije osećanjima – (POŠTO JE PAŠTETA-PISMO IZ 1920- MARAT THE SADE). Treća grupa tema vezana je za lična nesnalaženja i permanentnu bolest društva, zbog raznih vrsta eksploatacije i zloupotrebe od strane moći i moćnika – (ČEKAJUĆI GODOA- NE MOŠ POBEĆ OD NEDELJE-TERAPIJA- KROJCEROVA SONATA).
Verujem da će ovako sastavljen repertoar, u kome su zastupljene i komedije i drame i tragedije – imati značajnog odjeka kod publike – da će potvrditi značaj pozorišta kao ustanove i kao sklopa vrednosnih i značenjskih odrednica, a da će poslužiti i kao mera poređena sa već ionako dobro sklopljenim repertoarom kragujevačkog pozorišta, a da će glumcima biti plodna inspiracija za još više umetničkog istraživanja. Želeo bih da Knjaževsko-srpski tetar nastupi van konkurencije, igrajući za nagrađene goste – sa predstavom koja u sebi nosi sve karakteristike ovogodišnjeg Festivala – JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA.
Nadam se da će se uspostaviti predviđena komunikacija između gostujućih ansambala i domaće publike, preko ovih scenskih dela koja su meni, dok sam ih gledao, značila iskreni prodor u zanimljivo i društveno aktivno pozorište.
Goran Cvetković, pozorišni kritičar i reditelj

1 коментар:

Миљковић Зоран је рекао...

WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST
October 2012

From October 7th till October 16th 2012 in Kragujevac
at Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest!

The Sewenth International Theatre Festival will gather groups from Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Italy, Republic of Srpska and Serbia. You will have an opportunity to see nine plays, eight of them in competition for the awards and the play of the Richard Bean One man, two guvnors in the honor of the awarded.

The opening ceremony will be on Tuesday, October 7th, 2012 at 8:00 p.m. Following the opening, the Hartefakt fond / Bitef teatar Belgrade will perform the play Radnici umiru pevajuci, written by Olga Dimitrijevic; directed by Andjelka Nikolic.

Moderator of the creators meeting is Aleksandar Novakovic, playwright.
Director of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.

October 16th, 2012 at 8:00 p.m. The Festival awards.