четвртак, 15. март 2012.

PORUKA POVODOM SVETSKOG DANA POZORIŠTA 2012

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2012. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. godine Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Ove godine to je američki glumac, producent, dramski pisac i reditelj, Džon Malkovič (John Malkovich).

Američki glumac, producent, dramski pisac i reditelj, Džon Malkovič je pre svega pozorišni umetnik.
Otkrivši pozorište početkom 70-tih godina prošlog veka (Državni univerzitet Ilinoisa), 1976. osniva čuveno Steppenwolf Theatre Company sa Terijem Kinijem, Džefom Perijem i Gerijem Sinisom.
Slavu na filmu stekao je interpretacijom Valmona u Opasnim vezama Stivena Frirsa, sa Mišel Fajfer i Glen Klouz. Posle ove uloge, koja označava prekretnicu u njegovoj karijeri, glumiće u više od 70 filmova u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu.
Interpretirajući raznovrsne uloge, nominovan je dva puta za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu za Mesta u srcu (1984) i Na liniji vatre (1993), a nagrađen je za interpretacije u filmovima kao što su Polja smrti, Opasne veze, Biti Džon Malkovič i Zamena.
Godine 2011. režirao je svoju treću pozorišnu produkciju u Parizu, Les Liaisons Dangeureuses u pozorištu Theatre de l Atelier, posle uspeha s predstavama Histerija (Marigny, 2002) i Dobri kanarinac (Comedia, 2007), za koju je dobio Molijerovu nagradu za najbolju režiju.

PORUKA POVODOM SVETSKOG DANA POZORIŠTA 2012
Čast mi je što me je Međunarodni pozorišni institut ITI pri organizaciji UNESCO pozvao da se obratim povodom pedesetogodišnjice Svetskog dana pozorišta. Ovo kratko obraćanje upućujem svojim kolegama i sadrugovima, pozorišnim delatnicima.
Želim vam da ono što radite bude neodoljivo i originalno. Neka vaša dela budu duboka, dirljiva, promišljena i jedinstvena. Neka nam pomognu da razmislimo o pitanju šta znači biti čovek, a ta misao neka bude iz srca, prožeta iskrenošću, slobodoumnošću i blagonaklonošću. Želim vam da pobedite nedaće, cenzuru, siromaštvo i nihilizam, što će mnogi od vas izvesno morati. Neka vam bog podari talenta i neumoljivosti da nas naučite kako kuca ljudsko srce u svoj svojoj složenosti, kao i poniznosti i ljubopitljivosti da taj zadatak učinite svojim životnim delom. I neka najbolji među vama – pošto će to biti samo najbolji od vas, i tad samo u najređim i najkraćim trenucima – uspeju da daju okvir onom najvažnijem od svih pitanja, kako živimo? Srećno.

Knjaževsko-srpski teatar, www.joakimvujic.com

Нема коментара: