четвртак, 8. децембар 2011.

Noć u kafani Titanik

Noć u kafani Titanik

Titanik-Kragujevac-Bradic.jpg

Predstava Nebojše Bradića “Noć u kafani Titanik”, zasnovana na pričama nobelovca Ive Andrića, koja tretira odnos progonitelja i žrtve, apelujući na toleranciju i očuvanje ljudskosti, premijerno će biti izvedena 10. decembra na Sceni “Joakim Kujić” Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, a potom u Kruševcu i Užicu.

Posle uspešne dramatizacije i inscenacije “Proklete avlije”, Bradić je dramaturško-rediteljski obradio Andrićevu pripovetku “Bife Titanik”, koja kroz atmosferu predratnog i ratnog Sarajeva nudi originalan pristup u tretiranju arhetipskog odnosa progonitelj - žrtva.

Kao univerzalna priča, “Noć u kafani Titanik” je, prema navodima kragujevačkog teatra, i metafora, i sinonim, za sudbinu našeg prostora i vremena, “delo u koje su događajii od objavljivanja pripovetke učitali sasvim nova i neočekivana značenja, a priča o toleranciji koja jedina može premostiti različitosti govori upravo o onom što nam najviše treba danas”.

Prema rečima Bradića, “Bife Titanik” jeste priča o buđenju fašizma u Sarajevu 1941, ali je aktuelna i u ovom vremenu.

“Fašizam jeste svetski problem. Šta su uzroci, kada nastaje, čime se hrani, kako se razvija i ponavlja u određenim ciklusima? Fašizam je biljka koja se pojavljuje kao ‘cvet zla’ i zato je važno da se u pozorištu, ali i na drugim mestima govori o toj temi. U Andriću imamo dobrog sagovornika, budući da je imao neposredno iskustvo fašizma, bio je u situacija da doživi i sagleda zlo. Nažalost, tu priliku imamo i mi. Dodatna aktuelizacija nije potrebna, jer odnos progonjenog i progonitelja, žrtve i dželata, predstavlja jednu od tema koje je Andrić učinio originalnom i svevremenom”, naveo je Bradić u nedavnom intervjuu za “Politiku”...

Нема коментара: