четвртак, 7. октобар 2010.

Пет година ЈоакимИнтерФеста

ПЕТ ГОДИНА ЈОАКИМИНТЕРФЕСТА
Прокламујући идеју Крагујевац Театрополис, Књажевско-српски театар и Дирекција ЈоакимФеста иницирали су 2006. године оснивање ЈоакимИнтерФеста (Међународног позоришног фестивала малих сцена) са идејом да сваке године представе неку од есенцијалних позоришних вредности повезаних пре свега истаживачком и иновативном тематиком.
ЈоакимИнтерФест се сваке године одржава од 7-15. октобра на сценама Књажевско-српског театра и другим просторима у Крагујевцу Театрополису. Фестивал је селективног типа и његов стални селектор је редитељ Драган Јаковљевић.
На досадашњим фестивалима (рачунајући и овај пети који је пред нама) учествовали су театри из 19 земаља (Русија, САД, Велика Британија, Италија, Шпанија, Данска, Румунија, Словачка, Пољска, Бугарска, Словенија, Хрватска, Македонија, Република Српска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Украјина, Канада) и изведена је 61 представа.
За веома кратко време ЈоакимИнтерФест постаје Фестивал од посебног значаја за државу Србију, а по мишљењу бројних учесника из светских позоришних центара и један од престижнијих Фестивала у централној Европи.
Покровитељи Фестивала су Министарство културе Републике Србије и Град Крагујевац.

Пети међународни позоришни фестивал малих сцена (5тх Интернатионал Смалл Сцене Тхеатре Фестивал) окупља позоришне ансамбле из: Македоније, Румуније, Бугарске, Италије, Украјине, Босне и Херцеговине, Русије и Србије. Драган Јаковљевић, селектор петог ЈоакимИнтерФеста, одабрао је девет позоришних представа које ће бити на репертоару Међународног позоришног фестивала малих сцена. Представа из Санкт Птербурга (Русија) изводи се у част награђених.


ОТКРИВАЊЕ САВРЕМЕНОСТИ
Репертоар 5.ЈоакимИнтерФеста компонован је од представа различитих жанрова и редитељских поетика које су засноване углавном на делима класичних драмских аутора у савременим позоришним тумачењима. Било да су основа, литерарни предложак, само инспирација за инвентивна редитељска надмаштавања или крајње неконвенционалан позоришни израз, она сведоче и данас чудесном естетском енергијом..
Представе из овогодишње селекције, иако долазе из различитих културолошких, друштвених и политичких окружења, свака на свој начин, бацају ново светло на однос према драматуршкој баштини и традицији. Постављају суштинска питања и на прихватљив и модеран начин луцидно истражују однос појединца према историји и свету. Без намере да улепшавају прошлост оне вреднују и критички промишљају дајући на најбољи могући начин аутентичну интерпретацију савременог тренутка.
У изузетном богатству тема и разноликости идеја, у покушају трагања за новим облицима позоришног изражавања у делу Шекспира, преко Булгакова, Стриндберга и Гогоља, па и до нешто млађих али ништа мање значајних аутора националних драматургија као што су Марилујзе Флајсер, Мишел де Гелдерод, Мирча Стефанеску, Александер Олсен, у новом редитељском и глумачком тоналитету, одсањаћемо у Крагујевцу Театрополису још један Јоакимов сан, постајући и остајући и у овим тешким временима део позоришне Европе и света. У томе ће нам, као и претходних година, помоћи наши пријатељи овог пута из Македоније, Румуније, Бугарске, Италије, Украјине, Босне и Херцеговине, Канаде, Русије и Србије.

Нема коментара: