среда, 3. март 2021.

Јоакимфест - Фестивал који отвара дијалог

  16. Међународни позоришни фестивал Јоакимфест биће одржан у Књажевско-српском театру од 7. до 15. октобра 2021. године. Селекторка овогодишњег фестивала је Бранислава Илић, драматуршкиња и драмска списатељица.

Бранислава Илић

     Ценећи значајан помак који је господин Слободан Савић учинио, пре свега на промени структуре и концепције Интернационалног позоришног фестивала „Јоакимфест“, моја намера је да наставим у том смеру развоја и афирмације фестивала, самим тим и Kњажевско српског театра и града Kрагујевца.

     Kао неко ко сматра да функција позоришних фестивала није и не може бити искључиво у позоришној компетативности, вредновању и наградама, већ у много ширем деловању на заједницу и друштво, отварање дијалога на позоришне али и многе друге теме, као и увођење људи из различитих друштвених области и активније укључивање публике у тај дијалог, видим као пут успостављања значајнијег односа, размене искустава и мишљења о сврси, улози, па и о моћи позоришта данас. Ако је задатак позоришта да поставља најразличитија питања, онда ће Јоакимфест бити фестивал на коме ће се о тим питањима кроз селекцију, пратећи програм, разговоре, дакле кроз дијалог ширег друштвеног типа, чути и неки одговори али и размишљања људи из различитих области.

     С обзиром на то да ће селекција бити објављена од 1. до 5. јула, о тематизацији селекције је преурањено говорити јер се велики број премијера тек очекује у наредним месецима. У сваком случају селекција овогодишњег фестивала ће испратити продукцију представа које су реализоване у периоду трајања пандемије са завршетком сезоне у јуну ове године, што већ само по себи покреће многа питања и могуће значајне разговоре на фестивалу у октобру.

     Са потпуном свешћу о томе да је свако планирање у околностима пандемије несигуран и неизвестан посао, верујем да смо ипак у претходном периоду много тога научили о животу с вирусом, између осталог и то како и колико позориште може и мора бити прилагодљиво. Без културе нема будућности а наш посао је да позориште и фестивале прилагодимо новонасталим околностима. ЈОАKИМФЕСТ као фестивал који управо у таквим околностима отвара шири друштвени дијалог, могао би постати добар пример таквог прилагођења.

Бранислава Илић, драматуршкиња и драмска списатељица

БИОГРАФИЈА

Бранислава Илић, рођена је 1970. у Нишу где је завршила Средњу глумачку школу. Дипломирала је драматургију на ФДУ у Београду. Први ангажман имала је у Народном позоришту у Нишу. Од 2008. до 2010. године радила је као драматуршкиња у Народном позоришту-Београд.
Драматуршку сарадњу је остварила у више од тридесет представа. Представа “Зоран Ђинђић” освојила је награду БИТЕФ-а “Мира Траиловић” док је представа “Дервиш и смрт” тринаест година на репертоару НП Бгд. Сарађује са редитељима/кама различитих генерација и поетика. Поред већ поменутих позоришта, радила је и у Атељеу 212, СНП-у, Позоришту “Тоша Јовановић”, Kрушевачком позоришту, Пулс татру, Звездара театру, Мадленијануму, Битеф театру, ХНK Иван пл. Зајц- Ријека...
Написала је тринаест драма (7 изведених), пет драматизација, око 50 радио минијатура и неколико сценарија за различите тв формате. Приче (за децу и одрасле), драме и драматизације су јој објављиване у часописима и збиркама. Има објављене и две књиге драма: 2007. “Театар паланке” НKЦ-Ниш и 2017. и „драме/ plays “ – Српска читаоница Ириг и Фонд Борислав Михајловић Михиз.
Награде: „Јован Стерија Поповић” за драму „Тело“ - Kонкурс Стеријиног позорја за нови драмски текст; награда “Борислав Михајловић Михиз” за драмско стваралаштво; две годишње похвале Народног позоришта-Београд и годишњу награду ДАДОВ-а за драматизацију.
Двадесет година ради на позоришној едукацији младих кроз различите типове радионица. Ауторка је и координаторка више уметничких пројеката (домаћих и регионалних) и учествује у уметничким пројектима других аутора и уметничких група...
2019. и 2020. год. била је селекторка Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“.


ЈОАКИМФЕСТ

Нема коментара: