четвртак, 18. фебруар 2021.

ДАН КЊАЖЕВСКО-СРПСКОГ ТЕАТРА

Премијером представе Генерали или сродство по оружју по тексту Борислава Пекића у режији Марка Мисираче и доделом признања, свечано је обележан Дан Књажевско српског театра.

У војничкој комедији чија се радња одвија током 1944. године у Београду, кроз сусрет пензионисаног генерала краљевске југословенске војске и пуковника Вермахта – глумци Никола Милојевић, Чедомир Штајн, Марија Ракочевић, Ненад Вулевић, Аврам Цветковић и Богдан Милојевић доносе представу која на комичан начин описује бесмисао рата.

Идеја театра у Крагујевцу зачета је на Сретење господње 1835. године када је изведена прва позоришна представа Фернандо и Јарика, коју је за кнеза и чланове породице, чиновнике и позване госте, као и посланике у време скупштинског заседања приредио Јоаким Вујић. Тај догађај представља почетак организованог позоришног живота у Србији. Дан посвећен свим уметницима који су стварали историју позоришта у Србији, био је прилика да се најзаслужнијима уруче награде и признања.

Ове године списку Јоакимових потомака придружио се професор и редитељ Светозар Рапајић. Статуета Јоаким Вујић је круна моје каријере и доказ да све што сам радио 56 година има неког смисла – рекао је овогодишњи лауреат. Ово је награда за укупан позоришни рад и изузетно сам поносан што сам се нашао у друштву награђених.

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству додељен је редитељки Анђелки Николић. Режијом представе Негри или љубов ко сочеловеком својим на веома оригиналан начин вратила је на крагујевачку сцену оца српског театра Јоакима Вујића. Негри су обележили протекли период учешћем на бројним фестивалима, наградама и посебно вишеструким тријумфом на Сусретима Јоаким Вујић.

Годишња награда Театра уручена је глумцу Чедомиру Штајну. Присутан на даскама Књажевско-српског театра више од једне деценије, последњих неколико сезона остварио је више запажених улога у различитим жанровима и ауторско-редитељским приступима, по правилу потврђујући припадност колективном духу и исказујући изузетну посвећеност и изванредан тимски рад.

Годишње награде Театра за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години уручене се Милораду Максимовићу и Бобану Урошевићу.

Недељне новине КРАГУЈЕВАЧКЕ, 16. фебруар 2021.



Нема коментара: