уторак, 20. мај 2014.

ИЗЛОЖБА СЦЕНОГРАФИЈА МИЛИВОЈА МИШЕ ШТУЛОВИЋА

Галерија Јоаким

У оквиру Јоакимових дана 12. Маја у Галерији Јоаким отворена је изложба сценографија сликара и сценографа Миливоја Мише Штуловића.
Рођен је у Краљеву 27.01.1952. године. Завршио Школу за примењенууметност у Новом Саду. Ради у Књажевско-српском театру у Крагујевцу као сликар и сценограф. Члан је УЛУС-а.
Од 1982. Ради у Књажевско-српском театру на пословима сликара, вајара и каширера. Последњих двадесет и две године урадио је 30 ауторских сценографија. Као сликар у Књажевско-српском театру урадио је преко 170 сценографија са познатим сценографомима: Савом Барачковим, Тошом лалицким, Велизаром Србљановићем, Миодрагом Табачким, Владимиром Маренићем, Борисом Максимовићем, Јуре Фабријем, Герославом Зарићем, Крстомиром Миловановићем. Аутораске сценографије радио је са: Петром Говедаровићем, Јаном Чањијем, Бошком Димитријевићем, Миодрагом Јуришићем, Небојшом Брадићем, Приможом Беблером, Љубомиром Убавкићем, Марком Мисирачом, Матеи Вародијем, Драганом Ћирјанићем, Јованом Мишковићем, Милићем Јовановићем, Драганом Јаковљевићем, Гораном Цветковићем, Жанком Томићем, Иваном Кораксић.
Добитник годишње награде театра 2005. Године. Добитник прве награде за сценографију на Међународном фестивалу комедије Фестивалул Цомедиеи Романести у Букурешту, 2007. Диплома Књежевско-српског театра за Међународну афирмацију, 2007. За своје сликарске радове добио је више награда и признања . Учествовао је на значајним изложбама чланова УЛУС-а, Октобарски салон, Пролећна изложба и заједничким изложбама у земљои и иностранству подружнице УЛУС-а. Учествовао је на великој изложби УНИЦЕФ-а у Словен Градецу као преставник Србије. Самостално је излагао 30 пута у галеријама са уметничким саветом: Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ућице, Чачак, Ваљево, Нови Пазар, Пожега. Учесник је многобројних колонија и један од оснивача међународне колоније Мостови Балкана. Излагао је преко 100 пута на заједничким изложбама у земљи и иностранству. Слике му се налазе у више музеја, галерија и приватних колекција.
Студијска путовања: 1987. Париз, атеље Петра Омчикуса и Косе Бокшан; Венецијанско бијенале 1995, 1997, 2001, 2003, 2005. И 2007.

Најбољи опис Штуловићевог доприноса позоришној уметности дао је позоришни критичар Горан Цветковић:
„Миливоје штуловић прави је позоришни чаробњак – од неколико летава, неколико жица, једне или две кулисе и нешто сценског светла  - са много талента, знања, искуства и сликарског укуса – ОМОГУЋУЈЕ редитељу и глумцима да испуне сценски простор и сценско време оним због чега публика и долази у позориште – доживљајем, заносом и имагинацијом. Шта ћеш више од једног уметника, зар не?“.
У Галерији Јоаким посетиоци имају прилику да погледају изложбу радова сценографа Штуловића из 17 представа насталих у продукцији Књажевско-српског театра у  протеклих 20 година.
www.joakimvujic.com

Нема коментара: