среда, 30. октобар 2013.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR -- PREMIJERA PTICE RUGALICE

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR
U potrazi za ljudskošću
Na konferenciji za štampu, u utorak, 29. oktobra najavljena je prva premijera ove sezone u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru „Ubiti pticu rugalicu” koju po komadu američke književnice Harper Li režira Nebojša Bradić, umetnički direktor ove kuće.
Premijera je zakazana za petak, 1. novembar, a njene reprize su 2, 9. i 30. novembra.
Kragujevačka „Ptica rugalica” prvo je pozorišno izvođenje ovog dela američke književnice Harper Li, za koji je dobila Pulicerovu nagradu.
Tim Bradićevih saradnika na ovom projektu sačinjavaju: Đorđe Krivokapić (prevod i adaptacija), Milivoje Štulović, scenograf, kostimograf Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković, Vera Obradović koreograf i Goran Dimić, grafički dizajn.
U predstavi igraju gotovo svi glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra: Katarina Mitrović, Miloš Krstović, Saša Pilipović, Isidora Rajković, Dušan Stanikić, Marina Perić, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić, Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Miodrag Pejković, Jasmina Dimitrijević, Aleksandar Milojević, Vladan Živković, Milić Jovanović, Čeda Štajn i Nenad Vulević.
- Tema ovog romana jeste američki jug, ali ne onakav na kakvog smo navikli u ostalim književnim i umetničkim delima, već znatno oporiji. Radnja se dešava u vreme velike ekonomske krize, što mu daje dodatnu sličnost sa današnjim trenutkom, ali ono najvažnije što ovo delo čini našim savremenikom, baš sada i ovde je aktuelni život sa drugima sa različitima i različitostima, tako da je „Rugalica” moguća ne samo u Americi, već i u Srbiji, Engleskoj, Nemačkoj..., istakao je Bradić , dodavši da je u izvođenju glumaca kragujevačkog Teatra ovo ansambl predstava kroz koju će i izvođači i gledaoci moći da komuniciraju kroz neku drugačiju pozorišnu estetiku.
Po njemu to je predstava koja korespondira sa svim slojevima i uzrastima publike, od devet do 99 godina, baš zbog te svoje potrage za ljudskošću i nove humanosti, kojom, eto, bar po nekada može da nas, makar privremeno zaštiti pozorište.
Za glumce ova predstava odiše duhom zajedništva i to je proces rada u kojem se svi oni dobro osećaju, a saradnici na predstavi Tanasković (muzika), Janjatović (kostim) i Štulović scenografija doprineli su svako iz svog segmenta da se u kragujevačkom pozorištu što bliže i verodostojnije dočara autentičan ambijent i „boje, mirisi, ukusi i zvuci” američkog juga i Alabame iz tridesetih godina prošlog veka.
Predstava je realizovana uz pomoć ambasade SAD u Beogradu.

Нема коментара: