понедељак, 16. септембар 2013.

Predstava Knjaževsko-srpskog teatra otvara Mesec srpske kulture

Predstavom „Seobe” kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra u petak, 13. septembra biće otvorena ovogodišnja manifestacija „Mesec srpske kulture” u Mađarskoj. Otvaranjem smotre se predstavom „Seobe” pozorišta iz Kragujevca, po rečima Milana Đurića, direktora „Kulturnog dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj” biće obeležene i dve značajne godišnjice. 200 godina od izvođenja prve srpske građanske predstave u Mađarskoj - „Kreštalice” Joakima Vujića koja je premijerno odigrana 24. avgusta u peštanskom pozorištu „Rondela” i 120 godina od rođenja velikog pisca Miloša Crnjanskog.
- Na ovaj način, odajemo počast i sećamo se naših velikana, kaže Đurić.
Predstava „Seobe” koju je po romanu Miloša Crnjanskog režirao nemački reditelj Pjer Valter Polic imala je svoju premijeru u kragujevačkom Teatru 14. maja 2007. godine a 13. septembra u Budimpešti biće izvedena u Nacionalnom plesnom teatru.
Smotra „Mesec srpske kulture” u Mađarskoj koja pokriva sve segmente srpske kulture, tradicije i stvaralaštva: dramsko, književno, filmsko, muzičko, likovno, folklorno... održava se po četvrti put i traje od 13. septembra do 14. oktobra i sem Budimpešte njeni programi se održavaju i u svim drugim mađarskim gradovima u kojima žive predstavnici srpske zajednice.
Sem izvođenja kragujevačkih „Seoba”, tokom ove manifestacije biće održano i književno veče pod nazivom „Peštanski omnibus” na kojem učestvuju srpski pisci iz matice ali i oni koji žive i rade u dijaspori poput: Mađarske, Nemačke, Italije, Rumunije, Francuske..., filmski program sa premijernim prikazivanjem ostvarenja Ljubiše Samardžića „Miris kiše na Balkanu”, niz koncerata, likovnih izložbi, nastupa folklornih ansambala...
- Cilj organizovanja „Meseca srpske kulture” u Mađarskoj je da preko umetničkog stvaralaštva i negovanja duhovne tradicije ojačamo saradnju dve države, naše matične - Srbije i Mađarske u kojoj živimo, ističe Milan Đurić iz „Kulturnog dokumentacionog centra”, dodajući da ova smotra takođe povezuje i institucije i ustanove u obe zemlje koje se bave sličnim programskim delatnostima u oblasti kulture pa će tako u okviru ovogodišnjeg „Meseca srpske kulture” biti organizovana izložba postavke naivne umetnosti iz muzeja u Jagodini, baš u muzeju u Kečkemetu koji neguje tu vrstu likovnog stvaralaštva u Mađarskoj.
Početak predstave „Seobe” kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra koja će u petak, 13. septembra biti izvedena u budimpeštanskom Nacionalnom plesnom teatru je u 19 sati.
Organizovanje manifestacije „Mesec srpske kulture” u Mađarskoj kao i gostovanje predstave „Seobe” pozorišta iz Kragujevca pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Нема коментара: