понедељак, 20. август 2012.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR NA BARSKOM FESTIVALU


BAJKA NA „LJETOPISU”
Glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra učestvovaće u sredu, 22. avgusta na poznatom letnjem festivalu „Barskom ljetopisu” sa predstavom „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri”, rađenoj po tekstu poznatog ruskog pisca Nikolaja Koljade.
Saradnja uspostavljena prošle godine kada se kragujevački ansambl predstavio brojnoj publici „Barskog ljetopisa” sa Sterijinim komadom „Laža i paralaža” u režiji Dragana Jakovljevića, nastavljena je ovog maja kada je barska „Festivalska produkcija” na sceni kragujevačkog pozorišta izvela komad italijanskog pisca Luke Đakomocija „Neobična pošiljka” rediteljke Lilijane Ivanović izvođenjem Koljadine „Bajke” nastavlja uspešno da se odvija i traje .
Ovogodišnji, 25. „Barski ljetopis” tradicionalno je otvoren 15. jula u barskom Starom gradu, a zatvara se dva dana po izvođenju kragujevačke predstave u petak, 24. avgusta u Dvorcu kralja Nikole.
Kako ga sami organizatori najavljuju Festival „Barski ljetopis“ je prepoznatljiva sveobuhvatna kulturna manifestacija na crnogorskom  primorju, festival koji ima jasnu orjentaciju, visoko profesionalnu koncepciju, o čemu najobjektivnije govori velika posećenost svakom programu ponaosob.
Festival„Barski ljetopis“ brižljivo osmišljen i atraktivno izvođen na svakoj lokaciji koja je, opet slucajno ili ne, pozornica za sebe, sastoji se od pet segmenata: muzičkog, likovnog, filmskog, književnog i pozorišnog programa. Zahvaljujući ovako osmišljenoj koncepciji Festival se održao svih ovih godina uspevajući da okupi umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije. I ne samo to, on je postao manifestacija na kojoj se prestižno pojaviti i ucestvovati. „Barski ljetopis“ je festival otvorenog srca koji pruža šansu svim umjetnicima, pod uslovom da imaju što da kažu i čime da se predstave.
Očigledno je da Knjaževsko-srpski teatar ima čime da se predstavi jer učestvuje na ovako prestižnoj mediteranskoj smotri već dve godine za redom u konkurenciji beogradskog BITEF teatra i Ustanove kulture „Vuk Karadžić”, zagrebačkih teatara „Aplauz” i „Rugantino”, niškog, somborskog pozorišta kao i teatara iz Podgorice, Herceg Novog i samog Bara. 
Predstava kragujevačkog pozorišta „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri nadugovečnija na svim scenama Knjaževsko-srpskog teatra. Njena premijera bila je još pre sedam sezona u aprilu 2005. godinu. Predstavu je režirao Boško Dimitrijević, scenografiju i kostim potpisuju Milivoje Štulović i Snežana Kovačević a u „Bajci” igraju glumci: Sanja Matejić, Nenad Vulević, Dušan Stanikić i Ana Todorović - Dialo.
Predstava „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri” kragujevačkog Teatra biće odigrana u sredu, 22. avgusta na Letnjoj pozornici barskog Doma kulture sa početkom u 21 sat.

Нема коментара: