понедељак, 14. мај 2012.

Kragujevčani ponovo na Susretima NOĆ U KAFANI TITANIK NA JOAKIMU


Posle gotovo pune decenije kragujevački Knjaževsko-srpski teatar ponovo učestvuje na pozorišnim Susretima „Joakim Vujić” sa predstavom Nebojše Bradića „Noć u kafani Titanik”, rađenoj po motivima priča Ive Andrića. Kragujevački ansambl nastupiće u sredu, 16. maja na 48. Susretima „Joakim Vujić” koji se od 12. do 19. maja održavaju u Pirotu sa komadom „Noć u kafani Titanik” koja je svoju premijeru imala 10. decembra baš na jubilej, 50 godina od dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću.
- Kragujevački teatar je ovim repertoarskim potezom pokazao ozbiljnost vrednu pohvale, a Nebojša Bradić je još jednom potvrdio da se odlično snalazi u vodama velike literature. Precizan i zahtevan rediteljski postupak, koji inspiriše glumca, urodio je plodom i pred nama je uzbudljiva predstava koja približava sjajnu literaturu gledaocu na scenski katarzičan način, naveo je u svojem obrazloženju reditelj Božidar Đurović selektor ovogodišnjih Susreta, koji je pre konačne selekcije programa Susreta pogledao preko 20 predstava iz Srbije južno od Beograda.
Sem kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra na ovogodišnjim Susretima „Joakim Vujić” nastupiće još i pozorišta iz: Kruševca, Užica, Niša, Pirota, Zaječara i Šapca, a u čast nagrađenih pozorište „Bora Stanković” iz Vranja izvešće Mrožekov komad „Policajci” u režiji Nebojše Dugalića.
Inače, kragujevačko pozorište poslednji put učestvovalo je na Susretima „Joakim Vujić” (čiji je jedan od osnivača) 2003. godine, baš u Pirotu sa komadom Bertolda Brehta „Život Galilejev” koju je takođe režirao Nebojša Bradić.
Članovi žirija ovogodišnjih Susreta su: Jasmina Avramović Ranković, glumica JDP-a, Svetislav Jovanov, dramaturg i pozorišni kritičar i Jelena Bogavac, reditelj a moderator razgovora za okruglim stolom je Željko Hubač.


Постави коментар